tirsdag den 5. maj 2009

Rødforskydning

Rødforskydning er et astronomisk begreb, der beskriver lysets skiften til det røde spektrum, når kilden fjerner sig fra beskueren.

Når vi skuer ud i universet, vil næsten alle galakser være rødforskudte, da universet udvider sig.


Regelsættet der beskriver rødforskydnings lovmæssighed er opsummeret i Hubbles lov, som dog ikke omfatter gravitionelt forbundne systemer-

Jeg husker, at da jeg for en del år siden startede med at interessere mig for astronomi, var rødforskudningsbegrebet en af de ting der fascinerede mig. Før det, havde jeg altid undret mig over, hvordan astronomer kunne fastslå at universet udvidede sig og endda fastslå med hvilken hastighed.

Men nok om mine nørdede livstilbageblik...

For imens vi vinker farvel til vores nabogalakser, er der også nogle hverdagsbegreber vi i samme moment kan sende luftkys efter.

"Round up the usual suspekts"....

  • Friværdi. Hvis der er en ting der, med stormskridt, har været på vej væk de sidste par år, er det boligejernes kære friværdier. Jeg har været ualmindelig dårlig til at forudsige det marked, så jeg vil ikke komme med forudsigelser desangående for 2009. Jeg har dog (så gør han det alligevel!), en idé om, at markedet ikke vender sådan lige med det vuns og at stigende friværdi ikke vil blive en faktor, vi kommer at regne ind i vores budgetter de næste par år. Groucho Marx er citeret for at have sagt;"Jeg tror at sex er kommet for at blive". Hvis vi overfører dette til fænomenet friværdi, ser det ud til at der er brug for en hel del viagra, i form af diverse hjælpepakker, før vi får, det man ville kunne kalde, en solid "boner" på i den sammenhæng. Tiden er inde til denne sætning; "Vi skal til at købe et hjem, istedet for at investere i en bolig"

  • Overforbrug. Markedet er stoppet helt op og vi er begyndt kun at forbruge... Det er slet ikke noget et samfund som vores er gearet til. Vi skal igang med at overforbruge igen og det kan kun gå for langsomt. Der går dog nok lige lidt tid endnu før Hr. og Fru Dannevang, får råd til den sidste nye 100 tommer plasmaskærm til deres Phillip Starck interiørdesignede toilet. Uden muligheden for at købe sig fra hverdagens trummerum, kan kærestepar blive nødt til at se og tale med hinanden, og med mindre at forholdet er mindre end 3 mdr. gammelt, ved vi alle hvordan den klagesang normalt ender. Det er forøvrigt vores næste punkt som er...

  • Skilsmisser. Det forlyder at en del par bliver nødt til at blive sammen, da de ikke har råd til at flytte fra hinanden og det er da smukt på den virkelige syge måde. Jeg forestiller mig at (selv)mord(s)raten vil stige, når folk for alvor begynder at gå hinanden på nerverne. Derfor kan det være risikabelt at have en dødsforsikring, som tilgodeser din kommende exkone, da kvinder sjældent er sløve til at se muligheder der gavner dem.

  • Grundlov. EU er godt igang med deres ensretning af alt fra agurkeformer til familiesammenføringsregler og lur mig om ikke det ender med, at vi mister vores suverænitet. Husk lommetørklædet til at vinke farvel og nok aldrig på gensyn til vores selvbestemmelsret. Bye bye, sweet decisionpie...

  • Let beklædning. Det er pt. koldt derude, og vi klæder os godt på, men tiderne hvor vi kun tog højde for årstiderne i vores valg af påklædning, er ved at være en saga blot. Falder din vej forbi nogle af brændpunkterne, såsom Nørrebronx eller Voll(d)smose, er skudsikker vest, sikkerhedssko og svejsebriller efterhånden et must.
  • Ungdom. Tik tok, tik tok, du nærmer dig med hastige skridt graven... Jeg kommer til at tænke på en af Johannes Møllehave´s venner, der i sine halvfjerdsere skulle have sagt; "Jeg har altid vidst at jeg skulle dø, men nu er jeg begyndt at tro på det". Nu kan du snart vinke farvel til dit kraftige hår, og hård erektion og goddag til skaldepande og slatten pik.
  • Smart i en fart millionærer. Det har været forholdsvis let at tjene penge de sidste år, og det har betydet at mennesker, der normalt ikke ville have formået at få penge mellem hænderne, har fået læssevis af appelsiner hældt ned i deres gyldne turban. Det er så også de samme mennesker, det virkeligt går galt for nu når strategien skal lægges om i en fart, da disse for det første, oftest ikke har så mange økonomiske strenge at spille på og dernæst igen oftest, ikke har overblikket til at se mulighederne i begrænsningerne. Der skal reageres her og nu, og for lige at ihukomme Darwin´s ord, er det ikke den art eller individ der overlever, men den der er hurtigst til at tilpasse sig. Husk, at når du, i forhold til det finansielle marked, begynder at gøre alle det de andre gør, er det som regel for sent.

  • Bedrevidende aktiespillere. Der er en del der piver lige nu. Dels fordi de har mistet en masse cyberpenge på deres aktier, men også fordi de nu ikke kan spille så kloge på verdensøkonomiens tendenser og det er måske den hårdeste straf. Jeg er ked af at sige... næ gu´er jeg er ej (jeg er dog heller ikke skadefro)... folk der køber aktier, spiller på rouletten og er udenfor indflydelse på resultatet. Som en følge deraf, må de æde konsekvenserne der kan komme, når man lukker øjnene og lægger sine penge i andres hænder. Det er det der på god latin hedder "dolus eventualis" og som på endnu bedre dansk betyder "ske hvad der vil".

  • Rejseberetninger. "Og som jeg altid siger, når vi rejser på 1. klasse med den transsibiriske jernbane...". Sådan er der almindelige mennesker, med almindelige indkomster der udtaler sig i større forsamlinger. Havde jeg ikke hvilet i mig selv, kunne jeg have fundet på at råbe; "Hvad fanden er der galt med Pepe´s bar på Mallorca, som dig og din øgle af en undskyldning for en kone, har kommet på i de sidste 20 år, inden I fandt ud af at det var muligt at belåne jeres hus med 115 %? I skal forøvrigt nok snart ned og hilse på Manolo og hans kampvogn af en kone, hvis I da får råd til en Cala Mayor tur denne sommer.

Jeg kunne også have kaldt dette indlæg "Sign O´the times".

Vores tid kan også beskrives med de ting og begreber vi skiller os af med, ligesom dem vi tager til os.

Jeg må, efter at have gennemlæst indlægget, tilstå at jeg er lidt overrasket over min hårde tone og derfor vil jeg gerne skynde mig at understrege, at jeg på INGEN måde godter mig over andre menneskers ulykke, selvskabt eller ej.

Måske har jeg bare været irriteret over mange menneskers naivitet de seneste år. En naivitet der har gjort at en del har kastet enhver fornuft over bord, og som lemminger kastet sig ud fra klipperne - bare fordi de andre også gjorde det.

Den mekanisme kan få folk til at fremstå som latterlige, da vi alle ved hvad der sker med en sten, der kastes op i luften... Ved du det ikke, må jeg råde dig til at stille dig i læ - også selvom de andre bliver stående og sludrer..

Hvad med fyren, der i kådhed springer ud af en flyvemaskine uden faldskærm, fordi en masse andre gør det. I starten bliver manden bange, men efter kort tid beroliger han sig selv med, at det jo egentlig går meget godt og slapper helt af.

Nå jeg smutter... Jeg skal til at sætte min bayliner, mine tre biler og to motorcykler til salg over DBA.

Det kunne jo være rart at få dem skudt af, inden fogeden kommer og beslaglægger dem.

Alan (Blåforskudt blogger)

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start