onsdag den 21. april 2010

Sign O´ the times

I sangen Sign O´the times, fra 1987, synger Prince, som han kaldte sig dengang, om AIDS, hash heroin og bandeopgør, som han ser som tidens tern.

Men hvilke ting kendetegner denne tidsepoke, bortset fra hash og bandeopgør, der åbenbart har bidt sig fast i det ganske land?

Vi har sat vores bedste og naturligvis eneste skribent til at filosofere lidt over tidens trend.. • Reality shows. Der er mennesker der vil gå langt for at opnå de 15 minutters berømmelse, som Andy Warhol i 1968 udtalte at alle mennesker ville være disponeret for at opnå i fremtiden. Før var en snert af talent et must, hvis man kunne tænke sig lidt kendisstatus - med mindre naturligvis, at man var blondine med store patter, og man vel at mærke var klar til at smide føromtalte store patter i hovedet på de, oftest, gamle mænd der havde noget at bestemme i den verden. Det kaldtes at knalde sig vej til toppen, i dag skal du bare melde dig til et af de utallige realityshows og så bare gøre en tilpas god eller dårlig figur. F.eks er Amalie fra Paradise hotel, blevet kendt for at være spejlblank, og.... og hold nu fast, at have fået sæd i øjet for åben skærm... Mon ikke at der gemmer sig en pivstolt farmand til den lille charmetrold.
 • Stand up. I 1987 gik Eddie Murphy på scenen med sit banebrydende oneman show "Raw", der stadigvæk holder den dag i dag. Stand up genren har næsten ikke udviklet sig herfra, og i dag laver næsten enhver semikendt komiker med bare en anelse respekt for sig selv, mindst et årligt stand up show, der efterfølgende straks bliver udgivet på dvd. Det ender med at blive ret trivielt og kom jeg til magten, ja det ville være en syg syg verden, ville jeg udnævne 2011 til stand up frit år!
 • Diagnosestillelse. Før i tiden var visse børn umulige og pisseirriterende, men ikke i dag. Nu har de istedet DAMP, ADHD eller andre smarte betegnelser, som nogle psykologer har opfundet for at beskytte deres fag. Det gør det så også lettere at fraskrive sig ansvaret som forældre, når børnene skaber sig fuldstændigt umuligt. "Hvad kan jeg gøre, han har adhddh med hyperkinetisk overbygning?", siger faderen om knægten, der ruller sig på gulvet i supermarkedet imens han råber og skriger, fordi han ikke må få en iskage. Det var forøvrigt meget bevidst at jeg brugte ordet iskage, da betragtninger som disse får mig til at føle mig oldenordisk.
 • Kvalitetstid. Tænk at leve i et samfund, hvor man bliver nødt til at opfinde et ord som kvalitetstid. Det er faktisk, når nu jeg kommer til at tænke over det, en falliterklæring. Da jeg trænede boksning, jokede vi med at vi trænede "lucky punch" om fredagen. Det minder mig lidt om hele tanken omkring ordet kvalitetstid - når først det skal defineres og sættes i rammer... er det bare lidt søgt ikke?
 • Krisehjælp. Har du set et pindsvin blive kørt over, eller er din undulat væltet i bunden af buret, bør du have krisehjælp. Før var det da trist når den slags skete, men vi havde ligesom forliget os med tanken om, at jorden indimellem var et barsk sted at slå sine folder. Firserne´s motto "shit happens" blev forlænget med "but we can talk about it". Selvfølgelig kommer nogle mennesker ud for episoder i deres liv, hvor det kunne være rart at tale med en professionel, og det er da også på sin plads at få bearbejdet traumatiske oplevelser, men det er ligesom med hovedpiner - Det er bare ikke alle sammen vi behøver at bedøve os ud af.

 • Skilsmisser. Har man sagt A må man også sige B, eller sagt på moderne dansk... Er I blevet gift, må I også se at blive skilt. I dag bliver folk skilt så hurtigt, at de kan nå at bytte den eksklusive cappuccinomaskine de fik af tante Gerda, til to discountmodeller istedet. Skilsmisser kan os forøvrigt muligvis bringe os til næste punkt, som er;

 • Delebørn. I dag er der snart så få børn, der både bor sammen med deres mor og far, at de bliver mobbet for det i skolen - I fremtiden kan det være at læreren bliver nødt til at forklare konceptet om et parforhold der rent faktisk holder...
 • Poker. At søgerordet "poker" har overhalet ordet "porno", viser hvor syg en verden vi lever i. Når interessen for en opgraderet udgave af kortspillet "Fisk" slår tilfældig sex, er den i mine øjne heeelt gal.
 • Facebook. Kunne du tænke dig at være rockstjerne? Kan du hverken synge, spille eller danse siger du? Det betyder intet, i det nye årtusinde gjorde sites som Facebook og Myspace det muligt at fremstå ubercool (der skulle have været to prikker over det u, men jeg aner ikke hvordan jeg skal få det frem - fagre nye verden som man siger, apropos tråden i dette indlæg), uden at skulle alle de anstrengelser igennem, det ofte kræver at være det i virkeligheden.
 • Netdating. Nettet har gjort det muligt at bestille stort set alt på nettet, således også kiksede dates. Hvor man før i tiden skulle drikke sig en skid på for at samle mod til at pynte lidt på sandheden up close, gjorde internettet det muligt direkte at lyve ædru og på afstand - en disciplin som hurtigt er blevet populært hos begge køn.
 • Klimaaftaler. Dette punkt er lidt misvisende, da der bliver holdt en del klimamøder, som dog ikke munder ud i de store aftaler - men som man siger.... det er tanken der tæller. Det kan vi forøvrigt fortælle vores børnebørn, imens vi smørrer dem ind i solfaktor 1000 - på vinterdagene vel at mærke!
 • Politisk korrekthed. Op igennem 90´erne og i det nye årtusinde dukkede fænomenet politisk korrekthed op. Der kan siges meget om politisk korrekthed, men det er som med andre regler, at de kan bruges og misbruges. Det bliver alt for komplekst for denne blog, og derfor nøjes vi bare med at bringe observationen. Modsat tidens trend valgte forlaget Carlsen forøvrigt sjovt nok at genoversætte Tintin i Congo i en mere tro til originalen, og dermed til et mere politisk ukorrekt udgave i 2005, istedet for "oversættelsen", onde tunger ville måske kalde det for den censurerede udgave, fra 1975.

 • Webblogs. Med internettets muligheder blev det muligt for stort set alle at udleve deres litterære våde drømme, og i dag er nettet fyldt med blogs af enhver afskygning. Er dette forøvrigt den første blog du læser, er der ingen grund til helt at opgive genren - der er faktisk velskrevne og underholdende blogge derude.


Hver tidsepoke har sine kendetegn, og vi der lever lige netop nu, bliver, om vi vil det eller ej, til en del af historien.

Ernst Hemminway er citeret for at have sagt; "Det sære ved fremtiden er, at den til sin tid formentlig vil blive kaldt for - De gode gamle dage".

Det gælder sikkert også for nutiden, men hvorfor vente?

Hvorfor ikke gøre hvad du kan for, at du kan kalde nutiden for de gode dage?

Det ville være nogle fantastiske tendenser i vores tids tern - hvis vi selv tog ansvar for at nyde vores liv og hvem ved, måske ville en fremtidig Prince lave en positiv tekst om vores æra.

Nå, jeg vrøvler... Det har ikke dog ikke noget med tidens trend at gøre - det har jeg gjort helt fra jeg blev født, og da jeg ikke har tænkt mig at ændre med den slags foreløbigt, kan det være at vi læses ved...

Venligst

Cosmo

1 kommentarer:

Klokken 24. april 2010 kl. 11.29 , Blogger Aurelia sagde ...

Smukt læsestof :)

 

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start