torsdag den 20. november 2008

Små ting
I filmen Nikita fra 1990, bliver en ung kvindelig narkoman idømt dødsstraf, da hun ved et mislykket væbnet røveri bliver morder.

Hun får dog en sidste chance, hvis hun indvilliger i at arbejde som lejemorder for regeringen...


I den forbindelse, bliver hun næsten hjernevasket, til at miste sin empati...


"Jeg lader mig ikke gå på af småting", er sætningen, som de tvinger hende til at sige igen og igen.

Til de få af jer, der ikke har set filmen, kan jeg berolige med, at den ender i en så positiv stemning som, med denne tragiske indgangsvinkel, er muligt.


Op gennem historien, har der indimellem været brug for at kunne trække på skuldrene og ikke lade sig gå på af småting...


Her har jeg samlet et par eksempler, hvor der nok har været nogle mennesker, der sikkert har haft lidt svært ved at fyre den oneliner af, umiddelbart efter at hændelsen indtraf....

  • Barings bank. Da Barings bank gik i betalingstandsning 26. februar 1995, havde bankens unge spekulant Nick Leeson oparbejdet en gæld på 1,4 milliarder pund. 1200 medarbejdere mistede deres job, da den 233 årige gamle bank blev overtaget af den hollandske International Nederlanden Groep Bank for den symbolske sum af én krone. Da Leeson flygtede til Kuala Lumpur, havde han efterladt en seddel på sit skrivebord med ordlyden "I´m sorry". Jeg kommer til at tænke på Tracy Chapmann´s "Baby can I hold you now?", som starter med linjen; "Sorry, is all that you can say?", eller Elton John´s "Sorry seems to be the hardest word".
  • Mars Climate Orbiter. I 1999 forsvinder rumsonden på vej ind i Mars´atmosfære. Skylden ligger hos Lockheed-Martin en af underleverandørene, som har brugt amerikanske fod og tommer istedet for det europæiske metersystem, som NASA ellers har besluttet skal bruges. Det er en fejl til 750 millioner kroner og måneder af forberedelser går til spilde. Nå, som de siger i Lockheed- Martin; "Vi tager os ikke af de småting".

  • Island vælter. Da den finansielle verdenskrise for alvor sætter ind i efteråret 2008, går det helt galt for Island, som ender med at blive sat under administration af "Den Internationale Valutafond" IMF. Det faktum at den islandske krone falder med tredive procent overfor euroen på bare én dag, og at de islandske femten største aktier dykker med halvfems procent over en kort periode, understreger alvoren. Herhjemme kommer det os danskere tilgode, da Merlin går konkurs og holder ophørsudsalg med op til femoghalvfjerds procent. Flyselskabet Sterling ryger også på den konto, da selskabet ejes af den islandske Palmi Haraldsson. At Island praktisk talt er gået bankerot, må islændingene ikke lade sig gå på af. Anderledes forholder det sig hos jeres egen skribent, der var på Island med pigerne i juli og nu er grøn i hovedet over den efterfølgende devaluering af den islandske krone. Når jeg tænker på, at jeg kunne have sparet tredive procent på alt det tøj vi slæbte med hjem, (kun indenfor det tilladte naturligvis), er det næsten ikke til at bære... Jeg lægger mig i fosterstilling med min sutteklud og prøver at lade tiden læge mine sår.

  • Red ring of death. Her er der ikke tale om en suspekt SM klub´s sjove påfund, men Microsofts hardwarefejl til spillekonsollet Xbox 360. Fejlen viste sig ved, at den grønne diodecirkel på konsollens front blev rød og maskinen ophørte med at fungere. Deraf øgenavnet... Microsoft har indtil videre betalt en milliard dollars i erstatninger til uheldige gamere, som er blevet ofre for fejlen. Nå ja, hvor der handles spildes...

  • John Wayne Bobbit. Natten til den treogtyvende juni 1993, kommer John W. Bobbit godt stegt hjem efter en særdeles våd nat. Hans kone Lorena, fortæller senere i retten at han voldtog hende den nat. Da han efterfølgende var faldet i søvn, skar hun hans penis af (med en sløv brødkniv, red. kommentar:-)) og kørte afsted i sin bil, hvor hun skaffede sig af med det ulovlige hittegods. Politiet fandt senere stumpen og John endte med at få den syet på igen. Med til historien hører, at John Bobbit i 1996 medvirkede i pornofilmen "Frankenpenis". Det er en syg syg verden....

  • KfW. Bevares, måske er der noget om det når tyskerne omtaler os danskere som "die dumme Dänen", men de er nu ikke altid selv de skarpeste knive i skuffen, hurtigste dyr i skoven, stiveste p.... i saunaen (du fangede den;-)). Den femtende september 2008 overfører den tyske bank KfW 319 millioner euro til den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers. Det havde altsammen været fint, hvis det ikke var fordi Lemann Bros. samme dag indgiver sin konkursbegæring og pengene fastfryses i konkursboet. Den tvivlsomme ære som Tysklands dummeste bank vindes samtidig. Vi efterlyser bankdirektøren med hår på brystet, der stiller sig op på national tv, trækker på skuldrene og siger; "Slap af, det er jo kun penge. Jeg giver en kvajebajer på den nærmeste bierstube".

Der er en masse mennesker der burde lære at slappe lidt af, og spare lidt op på blodtrykskontoen.

Efter alt er det kun de færreste hændelser, der decideret stopper jordens rotation og set i den sammenhæng, er det jo altsammen små ting.

Det er selvfølgelig med mindre, at det er dig selv det går ud over. Så bliver den tier du glemte i Bilka´s indkøbsvogn for et par dage siden til p.... ærgeligt.

Jeg er på vej i seng.... At være træt om morgenen er en ting, jeg ikke bare sådan kan ryste af mig.

Alan, jeg tager mig ikke af andres småting, Jensen

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start