tirsdag den 1. juni 2010

Pardonnez - moi


Så tabte Danmark 0 - 1 til Australien i går, og efterfølgende gav Morten Olsen den nye WM bold en del af skylden.


"Vi spillede med en umulig bold, og det skal vi vænne os til", udtaler den skuffede landstræner til Tv2, og fortsætter; "Det er ikke en undskyldning, men en årsag. Vi havde meget svært ved at kontrollere bolden og få tempo i afleveringerne"

Hmm.. Jeg har lige et spørgsmål til Morten... Hvilken bold spillede det Australske landshold med?

Men ok, det er let at være smart omkring sport, når man sidder i en kontorstol ... jeg kender alt til dårligt gear... Når jeg er ude at løbe, har jeg svært ved at kontrollere fødderne og få tempo i løbeskoene - og når jeg styrketræner bliver vægtskiverne hevet ned mod gulvet af tyngdekraften, hvilket besværliggør selve løftet, men det er jo så åbenbart ikke undskyldninger, blot årsager.

Vi har lavet en guide udi den store kunst vi kalder (dårlige) undskyldninger... • Mennesker. Andre mennesker er uforudsigelige og ugidelige... se bare på hvordan du på denne konto sikkert overrasker dig selv, endda på en daglig basis! Det gør undskyldningen for dig. Det er let at fraskrive sig ansvaret, da det er umuligt at styre andre menneskers handlinger. Her kan den bruges. Andre menneskers dårlige opførsel kan bruges i de fleste undskyldninger, hvor du kan være afhængig af andre. Tip. Er du i tvivl om du kan overholde en allerede indgået aftale, kan du med fordel indgå en ny aftale med et andet, gerne ustabilt, menneske, hvor denne skal overholde sin aftale, for at du kan opfylde din. Lød det omstændigt? Så lad mig sige det enkelt.... Find en syndebuk!
 • Fysiske omstændigheder. Andre mennesker har en højere forbrænding end dig, og så har du tilmed tykke knogler. Derfor er det i sagens natur lettere for dem at holde sig i god form, og det er fuldstændigt unfair! Det gør undskyldningen for dig. Med denne undskyldning kan du overfor dig selv, såvel som overfor andre, forklare din "ladenståtilmentalitet", og med god samvittighed hygge dig fjerneren med chips og cola. Her kan den bruges. Når du føler trang til at forsvare din "chubbyness", gule tænder eller andre uforskyldte fysiske omstændigheder, overfor din omgangskreds heriblandt dig selv.
 • Force majeur. Det franske udtryk Force majeur betyder en større kraft, som det ikke står i menneskers magt til at afværge, og det kan blive en af dine særdeles gode venner, når du skal forklare hvorfor du ikke kunne overholde din del af en aftale. Force majeur bruges normalt om naturkatastrofer, krig osv., men du behøver slet ikke at tænke i så store termer. Har du måttet skrabe is af forruden på din bil, er det vel en slags force majeur light, om jeg så må sige. Det gør undskyldningen for dig. Endnu en dejlig undskyldning der er svær at argumentere imod, og kringler du den rigtigt kan du måske endda opnå medfølelse. Her kan den bruges. FM er mest brugbar når du har svært ved at overholde tidspunkter, men med lidt kreativ tankegang kan du udvide den til at omfatte forklaringer på andre aftalebrud.
 • Dyr. Hvis din undulat er væltet i buret og nu ligger og p.... opad, kan du blive så deprimeret at du må sidde lidt og derfor kommer for sent eller måske helt udebliver til et møde. Det gør undskyldningen for dig. Selv Hitler holdt af dyr, så det skal være en virkelig ubehagelig sjover, der ikke giver dig frit lejde, hvis du benytter dig af denne undskyldning. Her kan den bruges. Endnu en undskyldning der bedst egner sig i forbindelse med tid.
 • Død og ulykke. Ingen er herre over Hr. død og fætter sygdom. Derfor kan disse to ubehagelige størrelser vendes til at blive dine wildcarts til aftaleafbrænding, hvis du tænker dig lidt om. Det gør undskyldningen for dig. Det er en simpel og plausibel undskyldning uden for mange dikkedarer. Her kan den bruges. Hvis du helt udebliver fra en aftale, feks. fra arbejde, kan du benytte dig af en ovenstående omstændigheder til at forklare hvorfor. Nogle vil måske indvende, at det er amoralsk at lyve om dødsfald, og her skal det på det kraftigste pointeres, at vi aldrig kunne drømme om at opfordre til den slags her på bloggen. Er din oldemor gået bort for en snes år siden, kan du imidlertid godt fortælle at din oldemor er gået bort, og at du derfor har svært ved at overholde din aftale, da du har brug for at bearbejde sorgen. Vedkommende vil sikkert medfølende spørge ind til hvornår det skete, og her kan du så sige, at du ikke har lyst til at tale om det. Det er i tråd med kendsgerningerne, da du jo ikke har lyst til at tale om noget der kan bringe dig i fedtefadet.
 • Tidslommer. Tid er en relativ udefinérbar størrelse, som tilsyneladende ser sig ondt på visse mennesker. Det gør undskyldningen for dig. Alle har prøvet at komme for sent, og her kan du vende den om, hvis du skulle blive udsat for (urimelig) bebrejdelse. Her kan den bruges. Vi er selvfølgelig henne i tidsafdelingen, men husk at tidsproblemer også kan bruges til at forklare andre aftalebrud, feks indsættelse af penge i pengeinstitutter, da disse på mærkværdigste vis nåede at lukke inden du kom frem.
 • Trafikale omstændigheder. Trafik er en utilregnelig størrelse, der har så mange faktorer, at selv kaosteorier må give fortabt. Brug evt. ligningen med sommerfuglen der basker med vingerne, om ikke andet så for at virke lidt intellektuel... Det gør undskyldningen for dig. De fleste mennesker bliver trætte bare af at tale om trafikpropper, og trætte mennesker har lettere ved at sluge dumme undskyldninger. Her kan den bruges. Trafikundskyldningen bruges mest når det handler om ikke at komme til tiden. De uerfarne bruger ofte trafikpropfinten, men når det kommer til trafik er der et utal af undskyldninger. Skyd skylden på vejarbejde, at du lå efter et lastvognstog, eller at en politilbil gorde det svært for dig at bryde hastigshedsbegrænsningen i en grad der gjorde det muligt for dig at overholde mødetidspunktet.
 • Tekniske fejl. Teknik er en sjov størrelse - jeg har sjældent oplevet at teknikken svigtede i den anden ende, når ydedelen lå hos mig, mens at det jævnligt sker når det er den anden vej. Sådan er der jo så meget.... Sluk for din mobil, eller tast et forkert nummer ind på kontonummeret, hvis du skal overføre penge via netbank. Det gør undskyldningen for dig. Alle kender til tekniske problemer, hvilket gør at du sikkert undgår nærgående spørgsmål. Her kan den bruges. Feks. ved pengeoverførsler, eller ved mobilsnak.
 • Postmisere. PostDanmark har fået skyld for meget, så et enkelt brev ekstra kan vel ikke betyde det store. Vil du have din samvittighed på det rene, kan du sende et brev, hvor du semibevidst skriver adressen ulæselig eller forkert. Det gør undskyldningen for dig. Du køber dig tid, da det tager tid at efterlyse breve og pakker. Her kan den bruges. Denne undskyldning er naturligvis forbeholdt aftaler, der indeholder elementer af materielle ting, feks. kontrakter skrevet på godt gammeldags papir.
 • Amnesia. Enhver der har set deres del af Hollywood film, kender til problemerne i forbindelse med hukommelsestab. Det gør undskyldningen for dig. Ved at påråbe dig midlertidig amnesia går du ikke i offensiven, men erkender at du kan have andel i et evt. svigt, selvom det isåfald er fuldstændigt uforskyldt. Derfor behøver du ikke at forklare dine handlinger, eller mangel på samme, men kan ty til "forbrydeiretsalstricket", og blot sige, at du intet husker. Her kan den bruges. Hukommelstab er velegnet når du har lånt penge af en bekendt, og ikke har fået afleveret dem tilbage.
 • Misforståelser. Her har vi fat i en ægte klassiker. Misforståelsesundskyldningen egner sig til enhver lejlighed, og er du i besiddelse af bare en anelse snilde, kan du stort set altid skyde skylden i denne retning. Det gør undskyldningen for dig. Det er svært for din modpart at hidse sig op over en misforståelse, især fordi du gør dit til at skyde bolden over på dennes banehalvdel, ved at insinuere at det er vedkommende der har fejlen. Her kan den bruges. I alle situaitioner! Misforståelseskortet er jokeren i dette spil og kan bruges efter forgodtbefindende.
 • Spontant opstået narkolepsi. Narkolepsi er en hjernesygdom, der forårsager pludselige uimodståelige søvnanfald. Der er meget uklarhed over hvad der udløser sygdommen, og det betyder at du muligvis kan lide af forbigående anfald uden at være diagnosticeret. Det gør undskyldningen for dig. Narkolepsi er en alvorlig sygdom, og din modpart skal være kyniker for ikke at anerkende denne undskyldning. Her kan den bruges. Denne undskyldning rummer lig med foregående punkt et væld af anvendelsesmuligheder, men er mest egnet til brud på aftaletidspunkter.

Der findes ubegrænsede ting at undskylde sig med når man har fejlet... Michael Jackson skød f.eks skylden på "the boogie", efter at have fravalgt ellers gyldige emner som solskin, måneskin og gode tider.

Når det gælder dårlige undskyldninger er verden fyldt med store opfindere, men som Gilbert Keith Chesterton er citeret for at have sagt; "En dårlig undskyldning er en ny fornærmelse"

Når det kommer til alt, er undskyldninger brugt som forklaringer, ofte et forsøg på at fralægge sig det ansvar, du altid har for at opfylde din del af en aftale.

Selvfølgelig vil du indimellem brænde en aftale, men istedet for at lege Orla forklarrøv, vil det klæde dig at give en uforbeholden undskyldning og få bragt tingene iorden.

Husk, at du selv vælger hvilken liga du vil spille i, da de eftertragtede klubber hurtigt bliver trætte af spillere, der ikke kan finde ud af noget så basalt, som at overholde en aftale.

Dette indlæg kunne jeg have skrevet væsentligt mere underholdende, hvis jeg bare kunne have ramt keyboardets taster i en anden, og mere heldig, rækkefølge - det er ikke en undskyldning, men som Morten Olsen ville sige, en årsag.

Undskyld mig!

Cosmo

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start