fredag den 2. januar 2009

Husker du, så glemmer jeg..... alt!
I Christopher Nolan´s "Memento", fra 2001, spiller Guy Pearce en mand, som efter et overfald, hvor hans kone bliver voldtaget og dræbt, har mistet sin korttidshukommelse.

Han kan huske alle begivenheder inden overfaldet, men nye minder sletter hans hjerne efter ca. ti minutter.

Vi følger hans jagt på morderen, som bliver besværliggjort af hans manglende hukommelse.

Når han finder en vigtig brik i puslespillet, får han ledetråden tatoveret på kroppen, og han ender med at blive et omvandrende spil "Cluedo".

Da han forstår, at denne fatale mangel gør ham til et let offer for bedrag, tager han polaroid billeder af de mennesker han møder og skriver bemærkninger på bagsiden.

Filmen er i mine øjne et mesterværk, dels pga. plottet der er djævelsk godt skruet sammen, dels måden den er fortalt på, som veksler mellem fortid, nutid og ind imellem sågar skildres baglæns...

Hvis du ikke har set den, så tag dig en aften fri og gør dig klar til en oplevelse...

Har du set den, så se den dog igen!


Filmen fik mig til at tænke over, hvor vigtig vores hukommelse er.


"Skal du virkelig se en film, for at tænke den tanke?", udbryder en herre i skotskternet habit og sygekassebriller, fra en af de bageste rækker.

"Hvis du er så klog, hvad laver du så på et usselt site som dette?", er mit svar, der får manet opstanden til jorden...

Nu er det så jeg ihukommer citatet; "Intet er så dårligt, at det ikke er godt for noget".


Det får mig til at reflektere over to ting....


Jeg lider ikke af korttidshukommelsestab - eller også gør jeg og bliver bare ved med at glemme det...

Og hvis jeg gør, hvad gemmer der sig på plussiden?


Her følger en lille liste... • Overraskelse. "Og så sagde hun..... Det var naboens ged klædt i lædertøj". Hvor ofte hører du en ny historie eller vittighed, som overrasker dig? Sjældent ikke? Hvis du er til Linje 3 genren, vil du måske sige aldrig... Derfor vil det være en klar fordel med korttidshukommelsessvigt, da du vil kunne grine af de samme historier "over and over again".

 • Selviscenesættelse. Her er det vigtigt at være skarp. I dine klare øjeblikke skal du bestille div. fake diplomer, så du til sidst selv tror på, at du er uddannet atomfysiker, pilot, navyseal, advokat og sågår certificeret ballondyrsklovn. Bestil evt. også nogle pokaler og få dem til at gravere dit navn under titler som "Århundredets sportsmand", "Heavyweight champ of the world 2007", og "Playboybunnyhumper of the year 2000-2008". Det er en helt ny udgave af "fake it till you make it", som vi her kunne omskrive til "Decive it till you belive it".

 • Fritagelse for pligter. Hvor tit tror du, at hun ville sende dig afsted efter alverdens indkøb? Det ville nok begrænse sig, efter de første par gange hvor du kommer tomhændet hjem, efter at have været væk i en time. Da hun irriteret spørger til Fakta, slår du ud med hænderne og siger med vrissende stemme "fakta, om hviket emne?".
 • Hurtig bedring. Har du prøvet at slå dig over fingeren med en hammer? Lad være med det, det fører intet godt med sig, men kender du så også følelsen af at se handlingen gentaget for dit indre blik? Det gør det endnu sværere at glemme den bankende finger. Havde du glemt din lille smutter efter ti minutter, ville du tænke; "Hmm... jeg har ondt i fingeren... nå, det må være noget jeg bilder mig ind", og så ville den lille sag være ude af verden.

 • Låneafbetalingsfrihed. Lån penge af dine venner og bekendte. Du kan hudløst ærligt sige, at du ikke mindes at have lånt penge af dem og henholde dig til "påstand mod påstandsreglen". Selvfølgelig vil dine venner tage lige så meget afstand fra dig, som Se og Hør tager fra god presseskik, men da du alligevel har glemt alt om dem ti minutter efter, er det vel ikke noget der plager dig. Lad være med at køre samme strategi overfor banker, realkreditinstitutter og indvandrerbander, da disse ikke anerkender denne regel. Sidstnævnte kan som analfabeter (ikke at forveksle med anal-fabeter), jo slet ikke forholde sig til skrevne regler, der ikke engang inkluderer et "fååårrrrking".

 • Ingen vanesex. Vi kender vel alle til fænomenet mht. sex, der ender med at blive ensformigt. Hvis du ikke gør, er du sikkert enten single, nyforelsket eller enfant terrible uden seksuelle hæmningerne af nogen art. Med manglende korttidshukommelse bliver det en ny og spændende oplevelse hver gang. Når I spiser sammen, får du også muligheden for igen og igen at tænke den tanke, som alle mænd tænker på 1. date... "Gad vide om, hvis jeg spiller mine kort rigtigt...;-)

 • Tolerante omgivelser. Dine omgivelser vil blive nødt til at vise overskud og du vil modtage næsten ubegrænset hjælp, da det ofte vil være forbundet med større arbejde at sikre tingene udenom dig, end selv at udføre den givne handling. " Vores bil er bakket helt op til muren, så ikke sæt den i bakgear og husk så, at du ikke må give vores kreditkortsoplysninger ud til.... ved du hvad, bare giv mig bilnøglerne og hyg dig lidt til jeg kommer tilbage", er sætninger du vil høre ofte.

 • Ny garderobe hvert kvarter. Her er der tale om to fluer med et smæk, da din kæreste vil elske dig for denne feature i din person. Hun går nemlig bare ind i dit skab, pakker et par af dine skjorter ind, lægger dem i hendes fyldte poser og vupti, så har hun også tænkt på dig under hendes marathonpowershopping. Du bliver glad og forundret over hvor godt hun kender din smag og da hun har dobbelt tøjbudget, er der ikke et øje tørt i det lille hjem.

 • Ingen "Hvad mente du da du sagde...?" samtaler. Kvinder elsker at gøre parforholdsstatus og det er sjovt nok oftest om natten, hvor du, hvor vildt det end lyder i hendes ører, mest har lyst til at sove. Så har du sagt et eller andet i sjov og spas for tre uger siden, er det lige nu hun gerne vil have en forklaring på, hvad du lige præcis mente med sætningen "Nej, det er kun hendes mentale hårfarve der er blond, hun er skam brunette- helt ned til de lange hår omkring det brune øje". Hun ved at det er formålsløst at hive den frem igen, da hun hvert tiende minut vil høre dig sige... "Undskyld kan jeg få spørgsmålet igen?".

 • Lyst sind. Depressive tanker kræver tid, energi og en god hukommelse. Du kan simpelthen ikke nå at oparbejde en god depression på ti minutter. Det er en følelse der hele tiden skal plejes og holdes ved lige. Det er uhyggeligt svært at opretholde en depression, hvis du ikke hele tiden minder dig selv om, at du skal fokusere negativt.
 • Fri for endeløs skoshopping. Du er ikke sjov at have med på shoppetur, hvis hun hele tiden skal holde øje med, at du ikke er stukket af og forvirret render rundt med tophue i Fields. Så er det meget lettere at parkere dig hjemme foran tv´et, med en æske fyldte chokolader og det er et bytte vi straks siger ja tak til.

Indrømmet, der vil nok være flere sukater end chokoladestykker i den bolledej, vi ville kalde mistet korttidshukommelse, men som altid gælder det om at tænke positivt og se mulighederne istedet for begrænsningerne.

Som sædvanlig flyver klichéerne, som svalerne, lavt her på Cosmo´s blog... Gad vide om vi får regn?

Det er dog værd at holde sig for øje, at der som regel ikke går kliché ud af et citat, uden sandhed.

Nok om det, forhåbentlig får du aldrig brug for denne lille guide og gør du - har du helt sikkert glemt den.

Vi har alle ting vi husker bedre end andre-det kaldes selektiv hukommelse, og det kan du tænke på, når du ikke kan huske hvilket skonummer din søster bruger, eller hvad naboens sumatraskildpadde hedder...

For som man siger; "Du lider ikke af alzheimers, hvis du kan huske hvordan det staves".

Med det i mente vil jeg liste i seng, og drømme om minder fra en fjern tid og om roser uden torne.

In memory...

Alan

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start