torsdag den 17. april 2008

Hængselsfaktor.

I Erik Durschmied´s bog " Det store terningspil" giver forfatteren eksempler på, hvordan tilfældigheder har været med til, at forme krigshistorien op gennem tiderne.

Det bliver betegnet som " hængselsfaktoren" og beskriver de ofte små ting, der ender med at have store konsekvenser.

Begrebet minder meget om
"sommerfugleeffekten" som bygger på antagelsen om, at en sommerfugls basken med vingerne i Kina, kan udløse en tornado i USA.

I slaget ved Waterloo d.18 juni 1815, var en af hængselsfaktorerne der udløste Napoleons nederlag, dårligt vejr.

Natten til 18. juni øsede det ned med regn, og den næste dag kunne kanonerne ikke køres i stilling. Der røg franskmændenes trumfkort, da de havde mange flere kanoner og artillerister end de allieredes hær.

Hængselsfaktoren er imidlertid ikke kun relevant i krigslykkesammenhæng, men også når hverdagens små historier bliver skrevet...

Her har jeg samlet nogle bud på mulige hængselsfaktorer, der kan have haft indflydelse på verden, som vi kender den i dag...

  • Da Mr Peter, be happy, Asschenfeldt skal have sin 3. ansigtsløftning samtidig med den månedlige Botoxindsprøjtning, har hans faste plastickirurg spist salmonellainficeret kylling aftenen inden. Derfor må han melde sig syg og en, på daværende tidspunkt, ukendt Jørgen Ege tager over. Resultatet får som bekendt så store følger for Peters ansigt, at det nok ikke kan ordnes med en kvajebajer på Rosie Mcgee´s, når Jørgen Ege omsider bliver fundet af Interpol og udleveret til videre retsforfølgning, af utallige andre utilfredse klienter.
  • Et par tvillinger tager fejl af døren til toilettet, og ender op til en X faktor audition, hvor de lynhurtigt udnytter chancen til at fyre en af deres badeværelsessange af. Thomas Blachman fanger joken og stemmer dem videre. Kunder i storcentre som Ishøj bymidte, bliver i en heldigvis kortere periode, nødt til at lægge øre til de 2 musikalske talenter.
  • Farum´s tidligere kejser, Peter Brixtofte besøger utallige gange i 2001 restaurant Sepp, hvor han sammen med venner og kollegaer hygger sig på kommunens regning. En af vinene, en Chateau Petrus årgang 1992, får Brixtofte endda pruttet 3500 kr ned, således at kommunen kun betaler ca. 9000 kr pr flaske. Kommunen anderkender ikke Brixtoftes handelstalent. Sagen bliver en af mange, der vælter Brixtofte og som stadig kører i Østre Landsret, hvor dommen forventes afsagt til sommer. I en anden sag om mandatsvig vedr. sponsoratet til håndboldklubben Ajax- Farum på 10 millioner kr, hvoraf kommunen sponserede de 9, bliver Brixtofte idømt 2 års ubetinget fængsel.
  • Inden et møde i banken, hvor jeg skal bede om et lån på 775 kr, spilder jeg thousand island dressing fra en kyllingesandwich, ud over min skorte. Bankrådgiveren ser mig som værende useriøs og sjusket, afslår og nu er min forårstur til Harzen med Poul Mertens busrejser aflyst.
I systemer med mange ubekendte faktorer, skal der kun en gnist til at starte en kædereaktion, hvor det endelige udfald, er næsten umuligt at forudsige.

Det er en af grundene til, at jeg ALTID tager rene boxershorts på hver morgen, derved kan jeg trygt se den kommende dag i øjnene;-)

Alan

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start